Soms lukt het even niet om je geldzaken zelf goed te regelen. Dit kan allerlei redenen hebben. Denk aan een psychische of lichamelijke beperking, waardoor het teveel energie kost, een verstandelijke beperking of misschien vind je lezen erg moeilijk en begrijp je veel post van instanties niet goed. Maar soms ook gewoon omdat alles even teveel is, omdat je net teveel te verwerken hebt gehad (bijvoorbeeld een echtscheiding, of andere problemen).

Hierdoor kan het zijn dat je minder geld krijgt, dan dat waar je recht op hebt.Je geeft misschien meer geld uit dan er binnenkomt of er ontstaan problemen omdat je bijvoorbeeld niet weet hoe je belastingaangifte moet doen of een uitkering aan moet vragen en niet weet waar je terechtkan voor hulp. Vaak ontstaan hierdoor dan ook schulden.

Een beschermingsbewindvoerder doet deze dingen voor jou. Wanneer je onder bewind staat, zul jij zelf geen rekeningen en post van schuldeisers meer ontvangen. Dit gaat allemaal naar de bewindvoerder. Ook jouw inkomen wordt beheerd door de beschermingsbewindvoerder (maar het blijft JOUW geld!). De bewindvoerder zorgt ervoor dat de vaste lasten (huur, zorgverzekering, gas/water/licht, en abonnementen) betaald worden. Jij krijgt elke week of maand een bedrag waar je je boodschappen van kunt halen. Verder hoef je zelf niks meer te regelen wat met geld te maken heeft.

Als er schulden zijn zal de bewindvoerder hier een oplossing voor proberen te vinden. In ieder geval nemen schuldeisers geen contact meer op met jou, maar met de bewindvoerder. Voor veel mensen met schulden geeft dit erg veel rust, want door alle deurwaarders aan de deur voelen mensen met schulden zich vaak niet meer veilig in hun eigen huis.

Door een beschermingsbewindvoerder krijg je dus een hoop RUST en hierdoor ook ruimte om aan andere problemen te werken (of natuurlijk gewoon eindelijk weer eens genieten van het leven).